Порталът на Сандански

Това което виждате, е временен сайт на Сандански, който ще бъде заменен в следващите месеци от новия портал на Сандански и региона.
 Грабежите в Сандански дело на бригадата на Ембака

Грабежите в Сандански дело на бригадата на Ембака

18.09.2015

Грабежите в Сандански може би са дело на бригада, ръководена от издирвания за убийство на магистрала Струма Емил Чачев-Ембака, твърди СтрумаКом.
 Любен Дилов-син ще агитира в Петрич

Любен Дилов-син ще агитира в Петрич

18.09.2015

Любен Дилов–син ще пристигне утре в Петрич, където ще се срещне със симпатизантите на ПП Гергьовден и партньорите от коалиция Народен съюз.
 Младо момиче пострада при катастрофа край Сандански

Младо момиче пострада при катастрофа край Сандански

18.09.2015

Младо момиче от село Склаве пострада при пътен инцидент, станал около 15. 45 часа на пътя Сандански-Мелник на разклона за село Ново Делчево.
 Само кметът на с. Кулата няма да се бори за нов мандат

Само кметът на с. Кулата няма да се бори за нов мандат

17.09.2015

Само кметът на село Кулата няма да се бори за нов мандат на територията на община Петрич. Това стана ясно днес по време на среща между кмета на общината инж. Вельо Илиев и кметовете на по-малките населени места.

Порталът на Сандански

Това което виждате, е временен сайт на Сандански, който ще бъде заменен в следващите месеци от новия портал на Сандански и региона.
В подножието на Пирин планина, насред Санданско-Петричката котловина е разположен град Сандански. Заради природо-географското си разположение и мекият климат в района, Сандански е известен като един от най-топлите градове в България. Приятните климатични условия, красивата природа на местността и стратегическото разположение на Сандански благоприятстват развитието му като туристически център и приятно място за отдих и разходки през почивните дни.

Това курортно градче се намира на почти еднакво разстояние както от столицата ни София, така и от гръцкия град Солун. Разположението на Сандански го превръща във важен център по международния главен път Е 79. През града минава и железопътна линия по трасето София - Кулата - Солун. Близо да Сандански са разположени Мелник, най-малкият град в България и живописното село Лешница, в което можете да намерите красота е спокойствие извън големия град.

Тайната на мекия и приятен климат в Сандански се крие в амфитеатралното му разположение върху крайните югозападни склонове на Пирин планина по долното течение на река Санданска Бистрица, както и в това, че се намира по средата между Кресненското и Рупелското дефилета. В резултат на това в Сандански средната годишна температура е +14 градуса по целзии, като нощните и дневните температурни амплитуди не се отличават с особена разлика.

Снежната покривка в Сандански се задържа не повече от 15 дена през зимния сезон. Въздухът в района на Сандански е запазил в максимална степен чистотата си и днес много хора посещават града заради целогодишната възможност за слънчево-въздушни процедури.

Градът носи името на българския революционер и войвода Яне Сандански - деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Серския революционен окръг.

Съчетаването на благоприятни природни дадености, заедно с богатството от минерални извори с различна термалност (в района на община Сандански има над 80 извора с температура 42-81°С), ниска минерализация, богат химически състав, лекуващи множество заболявания и даващи възможност за къпане на открито през цялата година, правят мястото удобно за заселване на човека по тези места още в дълбока древност, превръщайки селището в един от най-старите поселищни центрове на Балканите още от времето на Троянската война.

Селището около минералните извори е възникнало през 2 в. пр.н.е. До 4 в. градът е един от първите християнски епископски центрове в България. В края на VI век е бил разрушен от варварски племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян - народни лечители. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на градът .

Древният градът лежи изцяло върху терена на съвременния град Сандански, като намерените археологически останки са от различни исторически периоди. Разцвет Сандански е получил в периода 4-6 век. От това време са открити множество обществени сгради и раннохристиянски базилики, включително раннохристиянски епископски комплекс. Интерес представляват откритите мозаечни декоративни килими, част от които са експонирани “ин сито” в Археологическия музей на град градът .

Днес градът е популярен туристически център, в който обаче има и какво да се научи. За това до голяма степен способства Археологическият музей, който се е превърнал в същински изследователски център, с оглед на обектите, които се проучват. Тук където археологическите разкопки продължават целогодишно.

Музеят разполага с богат архив и депо, където се съхраняват находките, пълната документация и снимков материал, описващи разкритите обекти. Има и богата колекция от надгробни плочи, монети, надписи, антични съдове, предмети на бита и накити от различни исторически периоди.

Един от най-интересните обекти, разкрити в последните години, е Епископският комплекс, намиращ се зад сградата на старото кметство, включващ Епископска базилика, баптистерий, атрий с колонада, помещения и сгради, които продължават да се проучват в момента.